Cine a inventat parolele pe care le folosești acum peste tot

de: Andreea Cuzub
20 06. 2018

În prezent, ne-am obișnuit atât de tare cu omniprezența și necesitatea tehnologiei încât e din ce în ce mai greu să fim impresionați. Totuși, dacă te uiți puțin în urmă, observi că schimbarea nu a avut loc peste noapte, iar oamenii care au contribuit la confortul nostru de acum au rămas, cumva, în umbră.

De exemplu, în ziua de azi avem nevoie de o parolă pentru aproape orice, însă nu știm cine a fost responsabil pentru ideea acesteia.

Prima dovadă cunoscută a unui sistem cu parolă pe un computer electronic a fost implementată de Fernando Corbato, fost profesor al Massachusetts Institute of Technology (MIT). În 1961, MIT avea un computer gigant, numit Compatible Time-Sharing System (CTSS).

Într-un interviu realizat în 2012, acesta declara că principala problemă cu CTSS erau terminalele multiple. Acestea urmau să fie folosite de mai multe persoane, iar fiecare om avea propriul set de fișiere private. Corbato afirma că punerea unei parole pentru fiecare utilizator părea o soluție foarte logică și simplă.

Cu toate acestea, Corbato ezită să-și asume acest credit. El spune că primul sistem care a folosit parole ar fi fost construit de IBM, în 1960. Numit Semi-Automatic Business Research Environment (Sabre), acesta era (și încă este într-o versiune modernă) folosit pentru a face rezervări de călătorie.

Însă, atunci când cei de la IBM au fost contactați cu scopul de a elucida misterul, aceștia au spus că nu sunt siguri dacă sistemul folosea un astfel de tip de securitate. Și, deoarece nimeni nu are dovezi în acest sens, Corbato este considerat primul care a reușit să introducă un astfel de sistem pe un computer electronic.

Desigur, cea mai mare problemă a acestor prime parole este că toate erau stocate într-un text simplu, în ciuda securității reduse pe care această metodă o implică.

Bineînțeles, cu ajutorul algoritmilor, lucrurile au evoluat considerabil între timp, însă aceștia au fost primii pași făcuți pentru a avea parolele pe care le știm cu toții, astăzi.